1. Контролирайте размера на порциите си
Колко ядете е също толкова важно, колкото и какво ядете. Претоварването на чинията ви, отделянето на секунди и яденето, докато не се почувствате наситени, може да доведе до прием на повече калории, отколкото трябва. Порциите, сервирани в ресторантите, често са повече от необходимото.
Следването на няколко прости съвета за контролиране на размера на порциите храна може да ви помогне да оформите диетата си, както и сърцето и талията си:
- Използвайте малка чиния или купа, за да контролирате порциите си.
- Яжте повече нискокалорични храни, богати на хранителни вещества, като плодове и зеленчуци
- Яжте по-малки количества висококалорични храни с високо съдържание на натрий, като рафинирани, преработени или бързи храни.
Също така е важно да следите броя на порциите, които ядете. Някои неща, които трябва да имате предвид:
- Размерът на порцията е конкретно количество храна, определено от обичайни мерки като чаши, унции или парчета. Например, една порция макаронени изделия е около 1/3 до 1/2 чаша или около размера на хокейна шайба. Една порция месо, риба или пиле е около 2 до 3 унции или около размера и дебелината на тесте карти.
- Препоръчителният брой порции за група храни може да варира в зависимост от конкретната диета или указанията, които следвате.
- Преценката за размера на порцията е научено умение. Може да се наложи да използвате мерителни чаши и лъжици или везна, докато не се почувствате комфортно с преценката си.
2. Яжте повече зеленчуци и плодове
Зеленчуците и плодовете са добри източници на витамини и минерали. Зеленчуците и плодовете също са с ниско съдържание на калории и богати на диетични фибри. Зеленчуците и плодовете, подобно на други растения или храни на растителна основа, съдържат вещества, които могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Яденето на повече плодове и зеленчуци може да ви помогне да намалите по-висококалоричните храни, като месо, сирене и леки закуски.
Включването на зеленчуци и плодове във вашата диета може да бъде лесно. Дръжте зеленчуците измити и нарязани в хладилника за бързи закуски. Дръжте плодове в купа в кухнята си, за да не забравяте да ги ядете. Изберете рецепти, които имат зеленчуци или плодове като основни съставки, като пържени зеленчуци или пресни плодове, смесени в салати.
Плодове и зеленчуци по избор | Плодовете и зеленчуците да се ограничат |
---|---|
|
|
3. Изберете пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни са добри източници на фибри и други хранителни вещества, които играят роля в регулирането на кръвното налягане и здравето на сърцето. Можете да увеличите количеството пълнозърнести храни в здравословна за сърцето диета, като направите прости заместители на рафинирани зърнени продукти. Или бъдете авантюристи и опитайте нови пълнозърнести храни, като пълнозърнесто фаро, киноа или ечемик.
Зърнени продукти по избор | Зърнени продукти, които да ограничавате или избягвате |
---|---|
|
|
4. Ограничете нездравословните мазнини
Ограничаването на количеството наситени и трансмазнини, които ядете, е важна стъпка за намаляване на холестерола в кръвта и риска от коронарна артериална болест. Високото ниво на холестерол в кръвта може да доведе до натрупване на плаки в артериите, наречено атеросклероза, което може да увеличи риска от инфаркт и инсулт.
Американската сърдечна асоциация предлага тези насоки за това колко мазнини да включите в здравословна за сърцето диета:
Вид мазнини | Препоръка |
---|---|
Наситените мазнини | По-малко от 6% от общите дневни калории.* Ако приемате 2000 калории на ден, това са около 11 до 13 грама. |
Транс мазнини | Да се избегне |
*Забележка: Диетичните насоки за американците за 2020-2025 г. препоръчват ограничаване на наситените мазнини до по-малко от 10% от общите дневни калории.
Има лесни начини за намаляване на наситените и трансмазнините:
- Отстранете мазнините от месото или изберете постно месо с по-малко от 10% мазнини.
- Използвайте по-малко масло, маргарин и мазнина при готвене и сервиране.
- Използвайте нискомаслени заместители, когато е възможно за здравословна за сърцето диета. Например, намажете печен картоф със салса с ниско съдържание на натрий или кисело мляко с ниско съдържание на мазнини вместо масло или използвайте нарязани цели плодове или плодове с ниско съдържание на захар, намазани върху препечен хляб вместо маргарин.
Проверете етикетите на храните на бисквити, торти, глазури, крекери и чипс. Не само, че тези храни са с ниска хранителна стойност, някои – дори тези с етикет с намалено съдържание на мазнини – може да съдържат трансмазнини. Трансмазнините вече не са разрешени за добавяне към храни, но по-старите продукти все още могат да ги съдържат. Трансмазнините могат да бъдат посочени като частично хидрогенирано масло на етикета на съставката.
Мазнини по избор | Мазнини за ограничаване |
---|---|
|
|
Когато използвате мазнини, изберете мононенаситени мазнини, като зехтин или рапично масло. Полиненаситените мазнини, съдържащи се в някои риби, авокадо, ядки и семена, също са добър избор за здравословна за сърцето диета. Когато се използват вместо наситени мазнини, мононенаситените и полиненаситените мазнини могат да помогнат за понижаване на общия холестерол в кръвта. Но умереността е от съществено значение. Всички видове мазнини са с високо съдържание на калории.
Лесен начин да добавите здравословни мазнини (и фибри) към вашата диета е да използвате смляно ленено семе. Ленените семена са малки кафяви семена с високо съдържание на фибри и омега-3 мастни киселини. Проучванията показват, че лененото семе понижава нездравословните нива на холестерола при някои хора. Можете да смелите лененото семе в кафемелачка или кухненски робот и да разбъркате една чаена лъжичка от тях в кисело мляко, ябълково пюре или гореща зърнена закуска.
5. Изберете източници на протеин с ниско съдържание на мазнини
Постно месо, птици и риба, нискомаслени млечни продукти и яйца са едни от най-добрите източници на протеини. Изберете варианти с по-малко мазнини, като пилешки гърди без кожа, вместо пържени пилешки банички и обезмаслено мляко, а не пълномаслено мляко.
Рибата е добра алтернатива на високомасленото месо. Някои видове риба са богати на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят кръвните мазнини, наречени триглицериди. Ще намерите най-високи количества омега-3 мастни киселини в студеноводни риби, като сьомга, скумрия и херинга. Други източници са ленено семе, орехи, соя и рапично масло.
Бобовите растения – боб, грах и леща – също са добри източници на протеини с ниско съдържание на мазнини и не съдържат холестерол, което ги прави добри заместители на месото. Заместването на растителен протеин с животински протеин - например соев или бобен бургер за хамбургер - ще намали приема на мазнини и холестерол и ще увеличи приема на фибри.
Протеини по избор | Протеини, които да ограничавате или избягвате |
---|---|
|
|
6. Ограничете или намалете солта (натрий)
Яденето на твърде много сол може да доведе до високо кръвно налягане, рисков фактор за сърдечни заболявания. Ограничаването на солта (натрий) е важна част от здравословната за сърцето диета. Американската сърдечна асоциация препоръчва:
- Здравите възрастни имат не повече от 2300 милиграма (mg) натрий на ден (около една чаена лъжичка сол)
- Повечето възрастни в идеалния случай имат не повече от 1500 mg натрий на ден
Въпреки че намаляването на количеството сол, което добавяте към храната на масата или по време на готвене, е добра първа стъпка, голяма част от солта, която ядете, идва от консервирани или преработени храни, като супи, печива и замразени вечери. Яденето на пресни храни и приготвянето на собствени супи и яхнии може да намали количеството сол, което приемате.
Ако харесвате удобството на консервираните супи и готови ястия, потърсете такива без добавена сол или намалено съдържание на натрий. Внимавайте с храни, за които се твърди, че са с по-ниско съдържание на натрий, защото са подправени с морска сол вместо с обикновена готварска сол - морската сол има същата хранителна стойност като обикновената сол.
Друг начин да намалите количеството сол, което ядете, е да подбирате внимателно подправките си. Много подправки се предлагат във версии с намалено съдържание на натрий. Заместителите на солта могат да добавят вкус към вашата храна с по-малко натрий.
Продукти с ниско съдържание на сол по избор | Предмети с високо съдържание на сол, които да ограничите или избягвате |
---|---|
|
|
7. Планирайте предварително: Създавайте ежедневни менюта
Създавайте ежедневни менюта, като използвате шестте стратегии, изброени по-горе. Когато избирате храни за всяко хранене и междинна закуска, наблегнете на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Изберете постни източници на протеини и здравословни мазнини и ограничете солените храни. Следете размера на порциите си и добавете разнообразие към избора си в менюто.
Например, ако сте яли сьомга на скара една вечер, опитайте бургер с черен боб на следващата вечер. Това помага да се гарантира, че ще получите всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Разнообразието също прави ястията и закуските по-интересни.
8. Позволете си случайно лечение
Позволявайте си удоволствие от време на време. Един бонбон или шепа картофен чипс няма да провалят здравословната ви диета. Но не позволявайте да се превърне в извинение за отказ от вашия план за здравословно хранене. Ако прекомерното угаждане е по-скоро изключение, отколкото правило, ще балансирате нещата в дългосрочен план. Важното е през повечето време да ядете здравословни храни.
Включете тези осем съвета в живота си и ще откриете, че здравословното хранене е едновременно изпълнимо и приятно. С планиране и няколко прости замени можете да ядете с мисъл за сърцето си.